Ondanks de digitale afstand was het voor de aanwezigen prettig om op deze manier met elkaar in gesprek te zijn en om over en weer te horen wat er speelt als het gaat om samenwerking en participatie tussen overheid en samenleving. De ontmoeting was een goede mix tussen halen en brengen.
Het eerste deel bestond uit een voorstelronde waarin de voorzitters vertelden over hun diverse achtergronden en over de uitdaging die zij in hun rol als OFL-voorzitter zien bij het oplossen van complexe vraagstukken. De unieke, integrale benadering van de samenwerkingsprocessen die het OFL inzet, bieden daarvoor interessante handvatten. De voorzitters waren het erover eens dat, nu er steeds meer druk op het ruimtegebruik komt in Nederland, het steeds belangrijker wordt om meer aandacht voor burgerparticipatie te hebben.
Het OFL heeft vervolgens een inkijk gegeven in het conceptwerkprogramma voor de komende jaren. Er vindt doorlopend programmering plaats op basis van verzoeken vanuit de departementen en vanuit de maatschappelijke partijen.
In het tweede deel van de bijeenkomst gingen de deelnemers in groepen uiteen om in een kleinschaligere setting de voorzitters te ontmoeten. Onderwerpen die de maatschappelijke partijen bespraken met de voorzitters gingen doorgaans over vraagstukken rond ruimteclaims, daar zit grote urgentie. En over welke rol het OFL als verbindende partij hierin kan spelen. De input neemt het OFL mee in het denken en bepalen van de richting van het werkprogramma OFL voor de komende jaren.
Voor de voorzitters was het leerzaam om in directe verbinding met maatschappelijke partijen verschillende perspectieven op leefomgevingsvraagstukken te horen. Een succesvolle bijeenkomst dus die het OFL vaker gaat organiseren in meet-ups rond specifieke thema’s.
Heeft u interesse in hoe de samenwerkingsprojecten van het OFL zich ontwikkelen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.