In deze podcast bespreekt Oukje van Merle (OFL) samen met experts of aansluiten op sociale structuren in wijken het aardgasvrij maken van wijken kan bevorderen. Sociale structuren kunnen bijdragen aan een inclusievere energietransitie, omdat het gebruikmaakt van de kracht die er al is. Ook in wijken waar op het eerste gezicht niet veel georganiseerd wordt. Dat betekent in de praktijk wel dat ‘je gewoon moet aanbellen!’.
In de podcast spreekt Oukje met Ruth Mourik en Marten Boekelo, onderzoekers van Duneworks, en met Louska Lampe, afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool. In vier podcastfragmenten leer je over de inzichten die uit hun praktijkonderzoeken zijn voortgekomen. Vragen die centraal staan zijn: ‘Wat is een sociale structuur?’, ‘Waarom is het kansrijk voor de bevordering van de energietransitie?’ en ‘Hoe kan je het toepasbaar maken voor de praktijk?’.
Introductie: de context
De energietransitie raakt iedereen, want het aardgasvrij maken van woningen gebeurt letterlijk achter de voordeur. Op dit moment wordt via het Programma Aardgasvrije Wijken, afgekort PAW, via proeftuinen geleerd hoe men wijken het best aardgasvrij kan maken. Via PAW leert men hoe deze verschillende aanpakken werken en kunnen opschalen. Opschalen betekent de energietransitie versterken vanuit een planmatige aanpak, zoals de meeste overheden werken. Maar, mogelijk kan de energietransitie ook versnellen door gebruik te maken van bestaande sociale structuren in wijken, dorpen en steden. Sociale structuren zijn de relaties tussen mensen die zich op een of andere manier met elkaar verbinden. Dat kan rondom een initiatief zijn, een kookclub in de wijk, een moestuin of een voetbalvereniging. Door samen die activiteiten aan te gaan, creëer je een relatie, een patroon van interacties, en dat vormt een sociale structuur. De energietransitie verspreidt zich dan meer organisch in plaats van planmatig.
Beluister waarom het OFL onderzoek doet naar de kansrijkheid van sociale structuren ter bevordering van het aardgasvrij maken van wijken
Sociale structuren; kansrijk?
In deze aflevering spreekt Oukje van Merle (OFL) met Ruth Mourik en Marten Boekelo (Duneworks) en met Louska Lampe (Haagse Hogeschool) over de kansrijkheid van het benutten van sociale structuren voor de voortgang van de energietransitie. Sociale structuren blijken te kunnen bijdragen aan een inclusievere energietransitie.
Beluister het gesprek met Ruth Mourik, Marten Boekelo en Louska Lampe. Zij vertellen onder andere waarom we – naast de gebruikelijke aanpak van participatie – meer naar bestaande sociale structuren moeten kijken en opzoeken.
Toepasbaarheid in de praktijk
‘Hoe maak je het concept van sociale structuren toepasbaar voor in de praktijk?’ Die vraag staat centraal in deze podcastaflevering. Via sociale structuren komen verhalen tot je, die input bieden om de transitie aan te sluiten op de leefwereld van de bewoners. Hiermee kan je koppelkansen creëren en toewerken naar een inclusievere transitie. Dit vraagt om een eigen aanpak met een neutrale partij en intentionele back-up.
Beluister wat volgens Ruth, Marten en Louska nodig is om het inzetten van sociale structuren in participatieprocessen toepasbaar te kunnen maken voor de praktijk.
Vervolg
Het OFL gaat verder met dit onderwerp. In 2021 onderzoekt het OFL hoe bestaande sociale structuren in een wijk versterkt en vergroot kunnen worden.
Beluister in het laatste fragment hoe het OFL in 2021 verder gaat met het onderzoeken van sociale structuren.