Het OFL heeft onafhankelijke, deskundige voorzitters. Zij hebben geen belang bij een bepaalde uitkomst en waarborgen een neutraal voorzitterschap. Daarnaast brengen zij veel bestuurlijke ervaring en kennis van maatschappelijke verhoudingen met zich mee. De voorzitters zijn benoemd door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, op basis van de Wet overleg Fysieke Leefomgeving.
Marleen Stikker
Marleen Stikker (1962) studeerde Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is één van de oprichters van De Digitale Stad en startte in 1994 de sociale onderneming Waag. Sinds 2018 is zij voorzitter van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving. Marleen is geïnteresseerd in de toekomst van publieke waarden en commons (gedeelde goederen) van de leefomgeving in tijden van technologisering.
Lees de voorzittersblog van Marleen Stikker
Johan van de Gronden
Johan van de Gronden (1963) studeerde filosofie in Leiden. Hij begon zijn loopbaan in internationale betrekkingen en ontwikkelingssamenwerking. Zo woonde en werkte hij in Suriname, Zuid-Afrika en Denemarken. In 2006 werd Johan benoemd tot Algemeen Directeur van het Wereld Natuur Fonds, een functie die hij tien jaar vervulde. Van 2018 tot en met 2023 is hij Directievoorzitter van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam geweest. Sinds 1 januari 2024 is Johan de nieuwe directeur development bij BirdEyes. BirdEyes is het Centre for Global and Ecological Change opgestart door, onder andere, de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen en Campus Fryslân. Johan combineert de functie met die van moderator Europese leiderschapsprogramma’s bij Comenius Leergangen.
Johan is de ‘civil society’ zeer toegedaan. Als voorzitter van het OFL hoopt hij in een open en creatieve atmosfeer samen met anderen een steentje bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving. Als essayist schrijft Johan regelmatig over natuur en landschap.
Lees de voorzittersblog van Johan van de Gronden
Johan Remkes
Johan Remkes (1951) studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de politiek en het openbaar bestuur vervulde hij een groot aantal functies. Zo was hij onder andere voorzitter van de staatscommissie Parlementair Stelsel en het adviescollege Stikstof.
“In onze samenleving is heel veel kennis aanwezig.” Johan is dan ook van mening dat een zorgvuldig dialoog met de samenleving de kwaliteit van beleid en uitvoering aanzienlijk kan verbeteren.
Jeroen de Haas
Jeroen de Haas (1959) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 2000 tot 2007 was hij Lid van Bestuur bij ENECO, voordat hij van 2007 tot 2018 voorzitter van de Raad van Bestuur werd. Tegenwoordig is Jeroen commissaris bij ondernemingen in de haven, infrastructuur en energie. Daarnaast is hij adviseur en ondernemer in het veld van duurzame energie-ondernemingen en infrastructuur in Nederland en daarbuiten.
Jeroen heeft de overtuiging dat draagvlak en participatie vanuit de fysieke leefomgeving een steeds belangrijkere voorwaarde zijn voor een succesvolle realisatie van grote, maatschappelijke opgaven, zoals energietransitie, beheersing mobiliteit en sociaal maatschappelijke stabiliteit.
“Grote maatschappelijke vraagstukken, zoals verduurzaming van ons energiesysteem, vermijden van stikstofuitstoot, groeiende behoefte aan natuur en ontspanning dichtbij en mobiliteit, vragen steeds om ingrijpende maatregelen in onze leefomgeving. Mensen in de straat, de wijk, het dorp of de stad willen in de vroegste fase betrokken zijn bij wat er gebeurt en verandert. Bedrijven en overheden moeten een hele nieuwe professionaliteit ontwikkelen om zich tot deze wensen te verhouden. In vele rollen, bijvoorbeeld als CEO van ENECO, heb ik ervaren dat je met professionaliteit op het gebied van participatie steeds meer van je missie of beleidsvoornemens bereikt. Als voorzitter OFL wil ik hier graag een steentje bijdragen”.
Lees het voorzittersblog van Jeroen de Haas
Sybilla Dekker
Sybilla Dekker is van haar vak organisatie- en bestuurskundige en vervult verschillende toezichthoudende en bestuurlijke functies. Sybilla was Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in de kabinetten Balkende II en III. Daaraan voorafgaand vervulde zij diverse directiefuncties bij de overheid en werkgeversorganisaties, en bekleedde diverse commissariaten o.a. bij Heineken Nederland, Rabobank Nederland , LUMC en NS. Na haar ministerschap was zij voorzitter van Talent naar de Top en commissaris bij onder meer BNG Bank en Royal Haskoning DHV, voorzitter Raad van Toezicht Kadaster Nederland, voorzitter Nationaal Openbaar Vervoer Beraad, voorzitter Goede Doelen Platform, lid (namens Nederland) van de Colleges Financieel Toezicht Curacao en St-Maarten/BES eilanden en Aruba en Gezaghebbende Derde in het traject Zuidasdok.
Per juni 2018 is Sybilla Dekker benoemd tot Minister van Staat.
Lees het interview met Sybilla Dekker
Kees Vendrik
Kees Vendrik (1963) is afgestudeerd als politicoloog (internationale economische betrekkingen). Van 1998 tot 2010 was hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarna werd hij lid van het college van de Algemene Rekenkamer. Van 2017 tot de zomer van 2022 werkte Vendrik als hoofdeconoom bij de Triodosbank. Ook zat hij in de raad van advies van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het begeleidingscollege van het Planbureau voor de Leefomgeving en de Raad van Toezicht van Tivoli Vredenburg.
Hij was in 2018-19 voorzitter van de Elektriciteitstafel betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord en betrokken bij het klimaatcommitment van de Nederlandse financiële sector dat opgenomen is in het Klimaatakkoord. Van juni 2019 tot eind september 2022 was hij Eerste Kamerlid. Hij stopte daarmee toen hij door het kabinet werd voorgedragen als onafhankelijk voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform.
Kees Vendrik is per 3 november 2022 vier dagen in de week actief als voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform. Tevens is hij voorzitter van de stuurgroep van het IMVO-convenant voor de Verzekeringssector dat wordt ondersteund door de Sociaal-Economische Raad. Daarnaast heeft hij de volgende onbetaalde nevenfuncties: Lid Raad van Toezicht Paleis het Loo, Lid Raad van Advies van PPLE (Universiteit van Amsterdam), Lid Sustainable Finance Lab, Lid International Advisory Board Pathways to Sustainability (Universiteit Utrecht), Lid bestuur stichting We Make the City en Voorzitter jury Ab Harrewijnprijs.
Nienke Meijer
Sinds juli 2024 is Nienke Meijer (Eindhoven, 1965) voorzitter van het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Daarnaast is zij medeoprichter van Stichting De Buitenboordmotor, een beweging die samen met bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen een doorbraak wil creëren naar een nieuw, flexibel, sectoroverstijgend, circulair en vooral mensgericht arbeidsmarktsysteem.
Na haar studie psychologie & marketing aan Universiteit Utrecht heeft Nienke gewerkt bij Intermediair Uitgeefgroep, onderdeel van VNU: eerst als commercieel directeur van De Limburger, daarna als directeur bij het Eindhovens Dagblad en uiteindelijk in het directieteam van Wegener. Na twee decennia in de uitgeverijwereld was Nienke van 2013 tot 2019 voorzitter van het bestuur van Fontys Hogescholen. In 2014 werd ze verkozen tot Topvrouw van het jaar.
De afgelopen jaren heeft Nienke verschillende bestuursfuncties vervuld en op dit moment is ze commissaris van verzekeraar Achmea en PostNL Verder is ze voorzitter van het bestuur van Stichting de Volkskrant.
Als ‘minister van Oplossingen’ van het KRO-NCRV-radioprogramma Spraakmakers houdt Nienke zich verder bezig met actuele vraagstukken in de samenleving, zoals: hoe kunnen de mentale problemen van mbo-studenten worden verminderd en beter nog, voorkomen?