Strategische Agenda Noordzee 2030
Tot nu toe is het opstellen van een samenhangend Noordzeebeleid zeer complex gebleken. De rijksoverheid wenst met een ‘Strategische Agenda Noordzee 2030’ de uiteenlopende belangen van de stakeholders met elkaar te verbinden.
Klimaatakkoord verhoogt de druk
Het proces rondom het Klimaatakkoord doet de druk verder oplopen om tot een samenhangend Noordzeebeleid te komen, vanwege de voorziene forse groei van windmolenparken op zee.
Gesprekken met belangrijkste maatschappelijke organisaties
Om tot een duurzame samenwerking tussen stakeholders en rijksoverheid te komen, heeft Jacques Wallage, als voorzitter van het OFL, op basis van gesprekken op bestuurdersniveau met deze partners, een advies uitgebracht.
Samenvatting OFL-advies
Kort samengevat trekt het OFL uit zijn verkenning drie belangrijke conclusies. Ten eerste is er een kwaliteitssprong nodig van een consultatieve naar gelijkwaardige samenwerking tussen stakeholders en rijksoverheid om tot goed beleid te komen. Dit, onder onafhankelijk voorzitterschap en op basis van gezamenlijke agendering. Ten tweede moeten betrokken overlegpartners alleen die visserijvraagstukken op de agenda plaatsen, waarbij de andere partners op de Noordzee betrokken moeten worden. Ten derde beveelt het OFL aan om vroegtijdig tot afspraken te komen over de aard, omvang en financiering van een Transitiefonds.
Een uitgebreidere samenvatting van de belangrijkste conclusies van het advies is te vinden op de pagina Noordzeestrategie. Daar is ook het gehele adviesrapport te lezen.