Maak kennis met: Stichting de Noordzee

14-02-2025

Elke maand een OFL-lid aan het woord. Maak kennis met onze leden middels een viertal prikkelende vragen.

Met een rijk zeeleven, prachtige onderwaternatuur en eindeloze stranden is de Noordzee het grootste natuurgebied van Nederland. Maar de Noordzee staat ook onder druk. Het is één van de drukst gebruikte zeeën ter wereld. Stichting De Noordzee streeft naar een bloeiende, duurzame Noordzee voor natuur en mens.

Om kennis te maken met Stichting De Noordzee spreken we Directeur-bestuurder Ewout van Galen. Met een hart voor de Noordzee heeft Van Galen sinds 2019 verschillende taken vervuld bij Stichting De Noordzee. In andere woorden: de aangewezen persoon om ons alles over de organisatie over te vertellen.

Wat vindt Stichting De Noordzee het allerbelangrijkste dat ze wil neerzetten voor de fysieke leefomgeving in de komende tien jaar?

Ewout van Galen voorzitter stichting de Noordzee
Ewout van Galen

De fysieke leefomgeving waar wij ons mee bezighouden is het mariene milieu. Een hele belangrijke ontwikkeling die daar momenteel speelt is de energietransitie. Die krijgt een enorme vlucht, wat nodig is om klimaatneutraal en energieonafhankelijk te worden. En hoezeer wij wind op zee ook verwelkomen, heeft het ook een enorm effect op de natuur van onze Noordzee.

Het ecosysteem op de Noordzee is heel erg gedegradeerd door jaren van onverantwoord gebruik, onder andere door intensieve sleepnetvisserij. Er is verlies van leefgebieden, het gaat niet goed met sommige vogelpopulaties en bepaalde zeezoogdieren, de biodiversiteit gaat achteruit en het is ook nog eens extreem druk op de Noordzee. Dus de uitrol van wind op zee vindt plaats in een gedegradeerd systeem waar al heel veel industriële activiteiten plaatsvinden. In de komende tien jaar verwachten we een verdubbeling van wind op zee. Daarom willen we ook een verdubbeling zien in het areaal beschermde gebieden, dus grote, uitgestrekte natuurgebieden waar weinig tot geen menselijke invloed is, zodat die tegengewicht kunnen bieden voor de invloed van wind op zee en andere menselijke activiteiten.

Heeft Stichting De Noordzee ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang? 

Wij zijn onderdeel van het Noordzeeoverleg onder het Noordzeeakkoord, dat gaat allemáál over collectief belang. Alles wat wij daar doen is consensusgericht. Een voorbeeld daarvan is dat wij een nationale afspraak hebben waarin 15% van de Noordzee beschermd gaat worden tegen bodemberoerende visserij. We zitten nu op 5%, dus we zijn er nog lang niet. Maar die afspraak is een compromis, als het aan ons had gelegen hadden wij minstens 30% van de Noordzee beschermd willen zien.
De balans tussen de verschillende transities op de Noordzee – energie, voedsel, natuur – begint een beetje zoek te raken. We zien dat de natuurtransitie echt achterblijft ten opzichte van de energietransitie. Doordat er veel urgentie is voor de energietransitie zetten we meer belangen opzij. Maar we willen natuurlijk ook over dertig jaar terugkijken op een Noordzee en een ecosysteem dat in balans is. Dus een systeem dat ons energie geeft, maar dat de natuur wel zoveel mogelijk intact laat of zelfs versterkt

Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking op jouw gebied van expertise?

Het Noordzeeoverleg is een hele grote kans voor ons. Het biedt een forum en een tafel om in contact te komen met zowel gelijkgestemden als niet-gelijkgestemden. Ik ervaar een positieve dynamiek met de windindustrie, de fossiele industrie en de scheepvaart. Ik denk wel dat het altijd belangrijk is om meer gezamenlijkheid te hebben in onze doelen. Dat als je binnen het Noordzeeoverleg afspreekt wat onze doelen zijn, dat je ook over je eigen grenzen heen kijkt naar de gezamenlijke doelen en belangen en dat alle deelnemers zich daar dan voor inzetten.

Als mensen zich verantwoordelijk voelen voor de doelen die we gezamenlijk hebben afgesproken, vergt dat dat je verder kijkt dan je eigen sector. Met andere woorden: wij vinden het bijvoorbeeld van belang dat de energietransitie doorgang kan vinden en wij hopen én verwachten diezelfde houding te zien op het gebied van de natuurtransitie. Een succesvolle natuurtransitie is namelijk ook een onderdeel van het collectief, van wat we met elkaar hebben afgesproken en waar we met z’n allen voor staan.

 

Wat is voor Stichting De Noordzee de meerwaarde van het OFL?

Naast dat het Noordzeeoverleg de mogelijkheid geeft om in gesprek te gaan met andere sectoren, zorgt het OFL echt dat er een goede, inhoudelijke discussie is. 
Verder vind ik de rol van het OFL in het volgen en monitoren van voortgang ook erg belangrijk. Dus niet alleen de begeleiding van het proces, maar dat er ook écht milestones behaald worden en dat we elk jaar terug kunnen kijken en zien wat we allemaal hebben bereikt. En dat we dan ook door kunnen naar nieuwe doelen. Dat verdient een waardevol natuurgebied als de Noordzee.

Wil je meer weten over Stichting de Noordzee kijk dan  hier 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

OFL op Linkedin OFL op Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen