Aanleiding voor het artikel waren uitspraken van de verkozen Amerikaanse president Donald Trump op zijn socialemedia-platform Truth Social. Hij pleit voor het weghalen van bestaande windmolens op de Noordzee, en vrij baan te geven aan olieboringen. Startpunt voor het artikel van de Telegraaf was de vraag: wie is er nou eigenlijk de baas over de Noordzee? Sybilla Dekker geeft hierin aan dat het Noordzeeoverleg een overlegorgaan is:
„Besluiten worden genomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Maar het is geen vrijblijvend advies, want het is altijd met een brede overeenstemming. Dan moet je van goeden huize komen om dat naast je neer te leggen.” Ook komen NZO-leden Johan Nooitgedacht (voorzitter van de Nederlandse Vissersbond), Ewout van Galen (directeur van Stichting De Noordzee) en Gerda Verburg (voorzitter Element NL) aan het woord over de energietransitie, en hoe gaswinning hier in aankomende decennia nog een rol in heeft.
Tot slot benadrukt Sybilla Dekker dat internationaal met veel jaloezie wordt gekeken naar het NZO, omdat in veel landen besluiten vaak worden genomen door belangengroepen, en minder in het algemeen belang. Terwijl juist in het Noordzeeoverleg alle stemmen gelijkwaardig zijn.
Wil je meer lezen kan dat hier: Bodemschatten in overvloed, maar wie is nou eigenlijk de baas over de Noordzee? | Financieel | Telegraaf.nl