In deze editie leest u onder andere over de conferentie die in november plaatsvond, kondigen we ons jaaroverzicht aan en delen we onze nieuwe rubriek waarin onze leden centraal staan. Daarnaast bieden we een overzicht van ontwikkelingen binnen verschillende OFL-projecten.
Inhoud
Terugblik en fotoalbum OFL-conferentie 2024
De jaarlijkse OFL-conferentie vond plaats op 26 november 2024 met het thema 'Alle stemmen aan tafel'. Met ruim 100 deelnemers; de OFL-leden, ambtenaren van verschillende ministeries, deelnemers aan overlegtafels en participatie-experts hebben we samen gekeken wat er nodig is om de verschillende stemmen te bereiken, te horen en ook aan tafel te houden. Khadija Arib, voorzitter van de Maatschappelijke Raad Schiphol en SCP-directeur Karen van Oudenhoven deelden hun visie op dit thema. In de gespreksronde daarna werd gesproken over het betrekken van de stem van de toekomst, betrekken van maatschappelijke initiatieven en het betrekken van de leden bij belangenorganisaties. In deze sessies zijn lessen opgehaald die in het ontwerp van overleggen een plek kunnen krijgen. De lessen leest u hieronder in de link. De dag werd afgesloten door De Speld LIVE.
Lees hier meer over deze dag, en bekijk het fotoalbum
Binnenkort: de terugblik en reflectie vanuit het OFL op 2024
Deze maand publiceert het OFL een jaaroverzicht: Terugblik en reflectie 2024 – een jaar in het OFL. Het afgelopen jaar zijn vele mensen in het OFL met elkaar in gesprek geweest en hebben zij met elkaar samengewerkt. Mensen die open waren over wat er voor hen toe doet, de moed hadden het ongemak op te zoeken als dat nodig was en tegelijkertijd respectvol met elkaar bleven omgaan. We staan daarbij stil door de projecten van het OFL uit te lichten. We reflecteren op de ontwikkelingen en opvallende gebeurtenissen en benoemen inzichten die dat heeft opgeleverd.
De terugblik en reflectie op 2024 verschijnt op de OFL-website
Maak kennis met onze leden in onze nieuwe online rubriek
Goede samenwerking begint bij elkaar goed leren kennen. Daarom brengen wij om de week een OFL-lid voor het voetlicht en leren we de leden beter kennen middels een viertal prikkelende vragen.
Lees de korte interviews met de NVDE, Cascade, de Fietsersbond en de Koninklijke Binnenvaart Nederland op de OFL-website
4070 Nederlanders melden zich aan voor het Nationaal Burgerberaad Klimaat
Maar liefst 4070 mensen hebben zich aangemeld voor het Nationaal Burgerberaad Klimaat. Uit al deze aanmeldingen worden 175 mensen geloot die in gesprek gaan over het tegengaan van klimaatverandering. Dit leidt in september 2025 tot een advies aan het kabinet.
Lees hier het nieuwsbericht over de aanmeldingen op de website van het Nationaal Burgerberaad Klimaat
NKP publiceert signalenrapport ‘Een duurzame basis voor bestaanszekerheid van boeren en tuinders’
De bestaanszekerheid van veel kleine en middelgrote agrarische bedrijven staat onder druk.
Om tot duurzame landbouw en voedselsystemen te komen is een gezamenlijke aanpak van partijen binnen en buiten de agrarische sector nodig. Dit is de hoofdlijn van het nieuwe signalenrapport ‘Een duurzame basis voor bestaanszekerheid van boeren en tuinders’, dat het Nationaal Klimaat Platform vorige week publiceerde.
Lees meer over het signalenrapport op de website van het Nationaal Klimaat Platform
Lees ook deze updates over het NKP:
Kees Vendrik herbenoemd als voorzitter van het NKP
Dit was de Top van Onderop 2024
Concrete adviezen opgehaald voor de ontwerp-Nota Ruimte tijdens consulatie
Een groep van ca. 30 belanghebbenden kwam in december samen voor een consultatie ten behoeve van de Nota Ruimte. De consultatie draaide om het ophalen van concrete adviezen voor het schrijfproces van de ontwerp-Nota Ruimte. Wat is in deze fase van het proces nog belangrijk om mee te geven aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)? De gebundelde adviezen worden binnenkort door voorzitter Jeroen de Haas aan de minister aangeboden.
De consultatie had deze keer een bijzondere werkvorm, speciaal door het OFL-secretariaat ontworpen voor deze bijeenkomst. Namelijk een soort talkshow, waar vertegenwoordigers van diverse partijen één voor één in de hot seat aan tafel plaatsnamen om hun advies te pitchen aan beleidmakers van VRO. In een kort gesprek o.l.v. een OFL-secretaris werden de adviezen in gezamenlijkheid aangescherpt.
Mocht je meer willen weten over deze werkvorm, neem dan contact op via info@ofl.nl.
Lees het nieuwsbericht over de consultatie ten behoeve van Nota Ruimte op de OFL-website
De eerste nieuwsbrief van het Noordzeeoverleg is verschenen
Het Noordzeeoverleg (NZO) wil iedereen die belangstelling heeft voor de ontwikkelingen op de Noordzee op de hoogte houden met deze nieuwsbrief. We bieden zo een belangrijk kijkje achter de schermen, want er speelt genoeg in het overleg en in en rondom de Noordzee. Deze nieuwsbrief verschijnt om de twee maanden.
Lees de eerste NZO-nieuwsbrief hier
Meld je hier aan voor de NZO-nieuwsbrief
Johan Remkes treedt terug als voorzitter van het Platform Spoorgoederenvervoer
Johan Remkes heeft om gezondheidsredenen zijn voorzitterschap van het Platform Spoorgoederenvervoer en Leefomgeving neergelegd. Samen met de deelnemers van het Platform is het proces in gang gezet om een nieuwe voorzitter te selecteren. In zijn rol als OFL-voorzitter heeft Johan Remkes het Platform Spoorgoederenvervoer en Leefomgeving vanaf medio 2023 vormgegeven.
Lees het nieuwsbericht over Johan Remkes’ terugtreden op de OFL-website
Binnenvaarttafel sluit eerste jaar af met werkbezoek en vierde bijeenkomst
Op woensdag 23 oktober kwamen de leden van de Binnenvaarttafel voor de laatste keer dit jaar bij elkaar. De dag was extra bijzonder omdat de Binnenvaarttafel te gast was bij Van Berkel Logistics, een inland terminal in Veghel die aangesloten is bij VITO, één van de leden van de tafel. De leden werden in Veghel met Brabantse gastvrijheid welkom geheten.
Lees hier het nieuwsbericht over de bijeenkomst van de Binnenvaarttafel op de OFL-website
Rapport over OFL-verkenning in het kader van het Nationaal Milieuprogramma aangeboden aan staatssecretaris
De toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft in het voorjaar van 2024 het OFL gevraagd te ‘adviseren over de manier waarop we het continue gesprek over milieu vorm kunnen geven.’ Die vraag stelde zij in de context van de uitvoeringsagenda van het Nationaal Milieuprogramma. Naar aanleiding daarvan heeft het OFL onder leiding van voorzitter Marleen Stikker een verkenning gedaan naar mogelijkheden en meerwaarde voor overheid, belangenorganisaties, maatschappelijke initiatieven en bedrijfsleven om de krachten te bundelen voor het milieu: een schoon, gezond en veilig Nederland in de toekomst.
Het rapport dat deze verkenning beschrijft, met daarin adviezen voor de gezamenlijk uitvoering van het Nationaal Milieuprogramma, is deze week aangeboden aan staatssecretaris Chris Jansen en nu ook te lezen op de OFL-website. In het nieuwe leest u hier hopelijk hoe het vervolg van dit traject eruit ziet.
Lees het rapport hier, en de begeleidende brief aan de staatssecretaris hier.