Maak kennis met: de Koninklijke Binnenvaart Nederland

25-10-2024

Om de week een OFL-lid aan het woord. Maak kennis met onze leden middels een viertal prikkelende vragen.

Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) is dé branchevereniging voor de binnenvaart in Nederland. De KBN is actief op het gebied van duurzaamheid, digitalisering, veiligheid en Modal shift. Daarnaast heeft de KBN een breed netwerk aan leden uit Nederland en werkt nauw samen met Europese organisaties. De vereniging is betrokken bij OFL-onderwerpen als het Deltaprogramma, de Mobiliteitsvisie en de Binnenvaarttafel.

Beleidsmedewerker KBN: Geert Snoeij
Geert Snoeij, KBN

Geert Snoeij, beleidsadviseur nautische techniek, water en infrastructuur, vertelt ons meer over de Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Wat vindt de KBN het allerbelangrijkste dat ze wil neerzetten voor de fysieke leefomgeving in de komende tien jaar?

Het is best lastig om ‘het allerbelangrijkste’ te kiezen. We willen een bijdrage leveren aan de efficiëntie van de binnenvaart en het ‘schoner’ maken ervan. Er zijn drie voorbeelden die hierbij aansluiten.

Als eerste willen we overgaan op andere brandstoffen, zoals elektrificatie of waterstof. Daarvoor heb je een andere laadinfrastructuur nodig. Je hebt nu bijvoorbeeld bunkerstations voor schepen die op olie varen. Maar als schepen op waterstof gaan varen, heb je weer hele andere faciliteiten nodig, en veel grotere veiligheidszones eromheen.

Ten tweede willen we een extra sluis op de Maas. Op heel veel plekken op de Maasroute hebben we twee of drie sluiskolken naast elkaar, waardoor er meerdere schepen tegelijkertijd doorheen kunnen. Maar op één plaats: Grave, is er maar 1 sluiskolk. Als daar een storing is of er gaat een behoorlijke hoeveelheid schepen doorheen, ontstaat daar filevorming of zelfs een ontstopping waardoor schepen ver om moeten varen. Om de binnenvaart goed te laten functioneren én een aantrekkelijk alternatief te blijven voor andere transportmodaliteiten willen we dus een tweede sluis laten aanleggen.

Als derde willen we verbetering zien op het gebied van ‘ontgassen’. Tanks waarin bijvoorbeeld olie wordt vervoerd, worden opengezet zodat ze kunnen luchten voordat ze een andere lading vervoeren. De stoffen die daarbij vrijkomen zijn niet altijd gezond voor de omgeving. Gelukkig is daar inmiddels met onze inbreng ook een verbod op ingesteld! Echter, er is momenteel maar 1 ontgaslocatie beschikbaar. Om makkelijker schone lucht te creëren en de doorstroming bij deze ontgaslocatie te verbeteren, willen we graag meerdere ontgaslocaties in Nederland.

Bekijk de website van de Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Heeft de binnenvaart ooit een eigen belang opzij moeten zetten voor het collectieve belang?

Zeker. Een goed voorbeeld is spitsuursluitingen. Dat betekent dat tijdens de spitsuren – wanneer er veel verkeer op de weg is – heel veel bruggen die normaal gesproken opengaan voor de binnenvaart, dicht blijven. Daardoor moeten schepen wachten, terwijl we eigenlijk willen dat zo’n efficiënt vervoermiddel altijd doorgang heeft. Maar omdat het tijdens de spitsuren zo druk is op de weg hebben we als sector gezegd dat we ons eigen belang opzij zetten voor het woon-werkverkeer.

Lange brug over water, bezaaid met veerboten en vrachtschepen.
Foto van ©Dutchscenery

Wat vormt op dit moment de grootste kans voor een goede samenwerking in de binnenvaart?

We zien dat het nodig is om met verschillende vervoersmodaliteiten samen te werken zodat we kunnen blijven vervoeren, ook als er ontwrichting voorkomt in het vervoersysteem. Denk aan weg, spoor, luchtvaart, binnenvaart, buisleidingen, etc. In een hippe term noemen we dat multimodaliteit. Dus ervoor zorgen dat het juiste pakketje met de juiste vervoersmodaliteit op het juiste moment wordt geleverd.

In het huidige systeem zitten wat ogen en haken. Stel dat het laadschip niet vaart en je wilt de lading van het schip op de trein zetten, dan had je een halfjaar van tevoren al die trein moeten boeken. En via de weg kun je nooit zulke enorme hoeveelheden vervoeren als via de binnenvaart. In dat logistieke systeem hebben we een betere afstemming en samenwerking nodig.

Wat is voor de Koninklijke Binnenvaart Nederland de meerwaarde van het OFL?

We merken dat het niet vanzelfsprekend is dat de binnenvaartsector benaderd wordt om mee te denken over vraagstukken in de fysieke leefomgeving. We zijn over het algemeen een sector die op de achtergrond opereert. Weinig mensen hebben door dat er een enorme hoeveelheid lading via de binnenvaart wordt vervoerd. Het OFL ziet de binnenvaart wel en betrekt ons bij discussies en overleggen over ingewikkelde vraagstukken waarbij een brede kijk vanuit de maatschappij nodig is. Daar zijn we enorm blij mee.

 Maak kennis met is een ledenrubriek van het OFL waarin we elke maand kennismaken met twee OFL-leden. Dit doen we met een viertal leuke vragen die uitnodigen tot diepgang.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

OFL op Linkedin OFL op Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen