De Binnenvaarttafel is in januari 2024 van start gegaan. Inmiddels zijn ook de tweede en de derde bijeenkomst van de Binnenvaarttafel geweest op 23 april en 26 juni. De voorbereidingen voor de vierde bijeenkomst en een werkbezoek zijn in volle gang. Waar staat de Binnenvaarttafel nu en waar wordt aan gewerkt?

Vanuit vier thema’s werken aan een toekomstbestendige binnenvaart
Aan de basis van de Binnenvaarttafel ligt de Actieagenda toekomst binnenvaart van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Actieagenda is ingedeeld in vier thema’s waarop verandering nodig is voor een toekomstbestendige binnenvaart. Die thema’s zijn de energietransitie, toekomstbestendige vaarwegen, ketenoptimalisatie en digitalisering. Dit zijn de thema’s die ook de vaste agenda van de Binnenvaarttafel vormen.
Werken aan concrete projecten
Voor elk van de thema’s werkt de Binnenvaarttafel toe naar een zo concreet mogelijk project. Op deze manier willen de partijen van de Binnenvaarttafel de sector helpen met de beweging naar een toekomstbestendige binnenvaart. Dit doen de partijen aan tafel door vanuit de samenwerking het goede voorbeeld te geven en de knelpunten die ze tegenkomen samen op te lossen. Een voorbeeld hiervan is het project ‘diversiteit binnenvaartvloot’ dat valt onder het thema ketenoptimalisatie.
Dit project gaat over de vermindering van de diversiteit van de binnenvaartvloot (het voortbestaan van de kleinere klassen schepen staat onder druk). Dat is een zorg die alle partijen delen. Aan de tafel werken de partijen aan een aanpak om te zorgen dat er ook in de toekomst een diverse vloot is die kan bijdragen aan de logistieke behoeften van Nederland. Door het zo concreet te maken valt direct op hoe dit onderwerp raakt aan de andere thema’s, bijvoorbeeld de onderhoudsopgave op de kleinere vaarwegen en de energietransitie.
Uitwisseling van aanpak tussen sector en overheid
Naast het werk aan concrete projecten is de Binnenvaarttafel ook een plek waar de sector inzicht kan krijgen in hoe de overheid bepaalde zaken aanpakt en vice versa. Tijdens de derde Binnenvaarttafel heeft Rijkswaterstaat bijvoorbeeld voor het thema toekomstbestendige vaarwegen uitgebreid inzicht gegeven in hun manier van werken rondom de instandhoudingsopgave.
Sinds januari 2024 heeft Rijkswaterstaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een instandhoudingsopdracht gekregen van 8 jaar. Voorheen was dat 4 jaar. Op deze manier willen het ministerie en Rijkswaterstaat zorgen voor meer zekerheid in de lange-termijnprogrammering van het onderhoud.
In meerdere uitgebreide presentaties heeft Rijkswaterstaat aan de partijen aan tafel laten zien hoe zij omgaan met deze 8-jarige opgave en hoe zij keuzes maken over de werkzaamheden die zij uit gaan voeren. Zo heeft Rijkswaterstaat uitleg gegeven over nieuwe werkvormen zoals de sluizenwerf. Met meer uniformering, centrale sturing en actief meedenken van marktpartijen wordt de productie versneld.
De inzichten en het gesprek hierover werden door de overige gesprekspartners zeer gewaardeerd. Deze openheid van zaken heeft gezorgd voor een wederzijds begrip voor de complexiteit van de opgaven. De partijen gaan hier in volgende gesprekken specifieker op in.
Vanaf hier verder
De Binnenvaarttafel is goed op stoom en er starten steeds meer concrete projecten voor de verschillende thema’s. Ook weten de deelnemers elkaar buiten de overleggen om beter te vinden. In de komende periode is de verwachting dan ook dat de Binnenvaarttafel en haar projecten meer zichtbaar zullen worden voor de buitenwereld.