Minister Van der Wal schuift aan bij het NiNO

18-07-2023
626 keer bekeken

Minister Van der Wal sloot aan bij het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO). Werken aan een positief natuurbeeld staat hoog op haar agenda.

Op 21 juni vond de eerste Natuurinclusief Top plaats. Een dag waarop meer dan 400 mensen met een groen hart samenkwamen om Nederland in beweging te krijgen richting een natuurinclusieve samenleving. Tijdens de top was ook het tweede formele NiNO, met daarin vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheden en jongeren. De Minister voor Natuur en Stikstof schoof de tweede helft van het overleg aan.

Foto van de locatie in Kamerik, met een plattegrond van de Natuurinclusief Top 2023 in beeld

Daar werd de Minister bijgepraat over de voortgang van de Agenda Natuurinclusief 2.0. Ze was zichtbaar blij met alle positieve constructieve inzet, na de ingewikkelde onderhandelingen rond het Landbouwakkoord.

Ze gaf aan hoe belangrijk het is dat we allemaal ‘vanuit onze tenen’ gaan voelen dat het niet goed gaat met de natuur en dat snel actie nodig is. Daarbij moeten we, stelde ze, komen van een negatief natuurbeeld – natuur die zorgt voor weerstand – naar positieve natuur – natuur die we invlechten in andere opgaven. Een natuur die geen bedreiging vormt en juist oplossingen biedt.

Het werd een constructief en positief gesprek over de ambities van de minister en hoe het NiNO haar kan helpen de natuurinclusieve ambities waar te maken.

OFL-voorzitter André van der Zande naast Minister Christianne van der Wal

Vervolg

Na de zomer praat het NiNO verder over de totstandkoming van de Agenda Natuurinclusief 2.0. De Agenda 2.0 is een product van en voor de samenleving, waarover de NiNO-leden eind oktober op persoonlijke titel een besluit nemen. Uiteindelijk zal André van der Zande hem als voorzitter en ambassadeur aanbieden aan onder meer de Minister van Natuur en Stikstof.

Naast deze formele momenten staat er ook een informeel NiNO op de planning, waar de focus ligt op ontmoeten en inspireren.

Een tekenaar maakt een tekening over de Natuurinclusief Top

De deelnemers werden tijdens de opening verrast met het betoverende lied ‘Tree Tree’ over de relatie van de mens met natuur, gezongen door Nynke Laverman. Luister het lied via de Spotify player hieronder. Lees de songtekst.

 

Brief aan de toekomst

De jonge generatie droeg tijdens de Natuurinclusief Top een gedicht voor: een brief aan de toekomst. Het gedicht wist een hoop deelnemers te ontroeren.

 

De brief aan de toekomst

 

De jonge generatie die de brief aan de toekomst voorlas tijdens de Natuurinclusief Top

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving
Rijnstraat 8 | 2515 XP | Den Haag
Postbus 20901 | 2500 EX | Den Haag
E-mail: info@ofl.nl

Linkedin Youtube

OFL | Brengt samenwerking verder


Cookie-instellingen